fbpx

Author Archives: zamiqo

TAK FAHAM LAH VIDEO NI!

Pernah tak anda tonton satu video, lepastu jadi lost. Tak faham apa-apa! Banyak sangat perkataan yang susah untuk difahami.  KENAPA BOLEH JADI MACAM TU?  Ini kerana penulis content atau skrip menggunakan perkataan yang jarang digunakan harian. Contohnya, video yang menjual produk kesihatan perlu menggunakan perkataan atau terma yang mudah difahami agar pengguna lebih senang faham.  […]

Apa itu SEO?

SEO adalah akronim daripada ‘Search Engine Optimization’ yang merupakan proses mengoptimumkan laman web atau ‘postings’ anda untuk mendapatkan ‘traffic’ organik, atau tidak dibayar, dari halaman hasil enjin carian seperti Google atau Yahoo!.  APAKAH KEPENTINGANNYA?  Dengan adanya SEO, video anda atau apa sahaja iklan yang ingin anda sebarkan akan menjadi jauh lebih mudah tanpa perlu mengeluarkan […]

Gunakan Humor dalam Video Anda. Berhenti Menjadi Bosan!

Menurut Tim Washer, Pengurus Media Sosial di Cisco “Selalunya di dunia korporat, ramai yang merasakan komedi itu bukan disini tempatnya. Tetapi  jika ia mungkin membantu anda menyampaikan apa yang ingin disampaikan, kenapa anda tidak cuba dan lihat jika ia berfungsi?” Jadi apa yang penonton mahukan? Setelah bekerja dan sibuk sepanjang hari, penonton akan mengambil masa […]

Macam mana iklan dia boleh viral tapi saya punya tak?

Sebagai yang membuat video, mesti korang selalu ada problem ni kan? Mudah je sebenarnya. Take a breather! Ok go! Dalam pembuatan video, yang paling penting adalah kenal target audience anda. Ini penting kerana anda perlu tahu kepada siapa produk anda itu akan dijual.  Selain itu, apabila anda kenal dengan pengguna anda, pembuatan video itu menjadi […]

Kenapa dengan ‘influencers’?

Perasan tak dalam media sosial sekarang ramai personaliti yang mengetengahkan sesebuah brand atau jenama. Key Opinion Leaders (KOL)  juga dikenali sebagai “ influencer” adalah mereka  yang mempunyai pengetahuan tentang sesebuah produk atau bisnes.  Jadi, apa kehebatan influencers ni?  Mereka dipercayai oleh kumpulan minat yang relevan serta mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap tingkah laku pengguna. Makanya, […]