fbpx

Author Archives: Syaziyah

Mencari Content Yang Best Untuk Media Sosial?

Menjalankan akaun media sosial professional untuk bisnes anda, tidak seperti Instagram peribadi anda sendiri. Oleh kerana ianya penting dalam digital marketing, anda perlu titikberatkan pengunaanya ya! Macam Senang Je Jenama Besar Buat? Nampak macam mereka post apa sahaja kan? Salah tu. Mereka sebenarnya tidak lari daripada content yang menaikkan engagement dan shares. So how do […]

Skrip Yang Efektif?

Kalau dalam headlines atau copywriting ketika anda ingin menjual produk anda, mesti anda pecah kepala untuk memikirkan ayat yang ada ‘hook’ betul? Sama Juga Dengan Skrip! Dalam penulisan skrip kita perlu ingat yoga bahagian penting iaitu; INTRO, CLIMAX, OUTRO Intro merupakan permulaan sesebuah jalan cerita dalam video. Ia lebih kepada menceritakan permasalahan atau pengenalan kepada […]

Buat Video Baru Dikira Content Marketing?

Banyak cara sebenarnya dalam mempromosi atau melakukan pemasaran untuk bisnes anda! Tak semestinya anda buat video specifically untuk produk anda. Banyak cara lain, sebagai contoh; product placement. Apa Itu Product Placement? Kalau anda perasan, sekarang ini dalam kaca TV ataupun video-video YouTube, kadang-kala ada branding atau jenama yang meletakkan produknya didalam video tersebut. Ia mungkin […]

Apa Yang Dia Cuba Sampaikan?

Bisnes owners kadang-kadang terlalu mahukan iklan yang luar biasa sehinggakan ia menjadi kelam-kabut dan meneglirukan. Penonton pun jadi lost! Kenapa Boleh Jadi Macam Tu? Ini kerana penulis content atau skrip menggunakan perkataan yang jarang digunakan harian. Contohnya, video yang menjual produk kesihatan perlu menggunakan perkataan atau terma yang mudah difahami agar pengguna lebih senang faham. […]

Trend Video Marketing

Bukan rahsia lagi bahawa pemasaran video sedang berkembang pesat sekarang dan sebagai bisnes owners anda perlu mengintegrasikannya ke dalam strategi pemasaran anda. Kini ia merupakan elemen penting dalam mendapatkan perhatian pelanggan anda. Jadi, apa trend video marketing yang kita perlu tahu? Live streaming Live streaming atau video langsung membuat pengguna merasa seperti mereka bercakap dengan […]

Susah Ke Kerja Dengan Orang Kreatif ?

Bila kita berbincang mengenai pembuatan video, kita akan terpanggil untuk menggunakan khidmat mereka yang kreatif. Sebagai bisnes owners, cara pemikiran bisnes owners dan mereka yang kreatif ini agak berbeza. Jadi bagaimana kita nak gabungkan idea keduanya sehingga terhasil produk yang baik. Jadi Bagaimana Nak Deal Dengan Orang Kreatif Ni? Duduk dengan mereka dan terangkan setiap […]

The Art of Subtle Marketing

Apa itu ‘subtle marketing’? Ia merupakan satu cara marketing yang tidak terlalu mencuba atau kata lain terlalu ‘try hard’. Pemasaran yang seperti kita sedia maklum, haruslah besar dan gempak kan? Tidak dapat dinafikan, pendekatan itu masih benar dan perlu tetapi juga benar bahawa landskap pemasaran berkembang dan kaedah “in your face” bukanlah satu-satunya cara untuk […]

Dah Ada Content Tapi Tak Tahu Nak Buat Apa?

Firstly, kena ingat semua content perlu disusun dan dikemaskan agar mesej yang ingin diketengahkan itu sampai ke penonton. WHAT’S NEXT? Bayangkan anda ditempat penonton, video jenis macam mana yang akan menarik minat anda. Pastikan visual anda menarik, dan bagaimana untuk capai content yang boleh menarik minat penonton? Editing! Selepas anda sudah selesai shooting perkara yang […]

Kaedah Pemasaran Dalam Era Digital

Terdapat pelbagai jenis kaedah pemasaran dan pengiklanan yang digunakan dalam era digital, namun video merupakan yang terpantas dan yang paling popular. Untuk pengetahuan, YouTube antara platform yang menggalakkan ‘grow’ tersebut, tetapi sebenarnya ia lebih kepada usia video yang sangat-sangat menarik. Disini ada 5 sebab kenapa banyak perniagaan semakin beralih ke video untuk mendapatkan mesej mereka […]

Pentingkan Jalan Cerita, Jangan Terlalu Menjual

Masa kini, terdapat lambakan video yang terlalu menjual. Kita sebagai penonton boleh rasa agak ‘annoyed’ dengan jenis video yang sedemikian. Jangan biarkan video anda menjadi salah satu jenama yang sebegitu ya! Kerana ia akan tampak murah dan menjengkelkan. Video Anda Perlu Lebih ‘Berisi’ Jika anda menghasilkan video yang terlalu menjual, pelanggan atau penonton kan lebih […]