fbpx

TAK FAHAM LAH VIDEO NI!

Pernah tak anda tonton satu video, lepastu jadi lost. Tak faham apa-apa! Banyak sangat perkataan yang susah untuk difahami. 

KENAPA BOLEH JADI MACAM TU? 

Ini kerana penulis content atau skrip menggunakan perkataan yang jarang digunakan harian.

Contohnya, video yang menjual produk kesihatan perlu menggunakan perkataan atau terma yang mudah difahami agar pengguna lebih senang faham. 

KENALI PENGGUNA ANDA!

Penggunaan bahasa juga merujuk kepada peratusan pengguna atau ‘target market’ anda.

Contohnya, anda menjual produk penucuci muka remaja. Jadinya, bahasa dalam content video anda perlu lebih ‘muda’ dan terkini. 

SKRIP PERLULAH MENARIK

Apabila anda mempunyai content yang baik, skrip pun senang difahami, disitulah video anda jadi menarik! Jadi, banyakkan membaca dan ‘get inspired’.

Ingat, lebih mudah perkataan dan bahasa yang digunakan, lebih senang ia menyentuh ‘potential customers’ anda! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *